Stichting DRIP

Stichting DRIP – Go DRIP

DRIP. Dit is straattaal voor er tof uit zien. Kortom wanneer je DRIP hebt dan heb je een goede kledingstijl. En in veel gevallen betaal je voor een goede kledingstijl ook nog eens veel geld. Zeker wanneer het gaat om sportkleding. Veel kinderen die sporten hebben meermaals in een sportseizoen nieuwe kleding nodig omdat zij hard groeien. Vaak is de sportkleding die niet meer past nog in een prima staat maar vindt het niet zijn weg naar andere kinderen.

En daarvoor is Stichting DRIP opgericht in juni 2023. Zij vindt dat iedereen moet kunnen knallen op het veld, zonder zorgen over geld.  Alleen of samen, dat maakt niet uit: zij fixt gratis sportoutfits voor alle kids in elke sport.

DRIP voert twee hoofdactiviteiten uit
1. Inzamelen en doorgeven van gebruikte sportkleding
2. Uitgeven van nieuwe DRIP-sporttenues aan sporters & sportteams

Inzamelen

Door middel van de eigen kledingcontainers richt stichting DRIP zich erop om gebruikte kindersportkleding in te zamelen. Uiteraard gaat het om sportkleding die nog in een goede staat is een ook tof is, kortom DRIP heeft. Er zijn inmiddels 3 DRIP-kledingcontainers die actief worden gebruikt in de regio Eindhoven. Via een trial-error aanpak heeft de stichting gekeken op welke plekken de opvallende gele containers het beste geplaatst konden worden. Zo hebben ze kortdurend op scholen, sportscholen en sportterreinen gestaan. Ook is men op drie locaties van supermarkt Jumbo aan het testen wat wel en niet werkt.
Het inzamelen loopt boven verwachting goed, de containers hebben al meerdere keren vol gezeten. Alleen nog niet altijd met de juiste kleding of bruikbare sportkleding. De kleding die de stichting niet kan gebruiken ruilt zij bij het Goed tegen sportkleding of geeft ze door aan andere inzamelpunten. Zo is al een hele lading kleding doorgegeven aan een initiatief voor Oekraïne.

De teller staat inmiddels op 350 kg sportkleding die de stichting ook echt DRIP vindt en doorgegeven kan worden.

Begin januari heeft de stichting een eigen DRIP-opslaglocatie kunnen realiseren op Strijp T. Op het moment dat de kledingcontainers worden geleegd kan direct alle kleding worden uit gesorteerd en op maat worden gehangen in de kledingrekken.

Doorgeven

Het doorgeven gebeurt op verschillende manieren. De belangrijkste manier is rechtstreeks via sportclubs. Vaak zijn er coördinatoren actief bij een sportclub die de aanmelding & inschrijving regelen van de kinderen, zij weten ook wie wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Door hen te voorzien van een DRIP-kledingrek bij de club kunnen zij direct handelen en sportkleding doorgeven aan de kinderen die het goed kunnen gebruiken.
Daarnaast kunnen mensen via de website een formulier invullen waarin zij kunnen aangeven wat ze nodig hebben en welke voorkeuren ze hebben. Dit is inmiddels een aantal keren gedaan en op een positieve manier afgerond & ontvangen.

Vanaf het voorjaar 2024 zal stichting DRIP zich aansluiten bij reeds bestaande sportevenementen. Dit doet zij in samenwerking met Eindhoven Sport, FC Eindhoven Foundation & Brabants Sport. Op bestaande evenementen staat de stichting dan met een DRIP-stand waar sportkleding gratis door kinderen meegenomen kan worden.

Mobiele DRIP-shop

De ambitie van 2024 is een mobiele DRIP-shop. Uit gesprekken met social workers, buurtcoaches en andere betrokkenen in de wijken kwam DRIP erachter dat zij naar de mensen moet komen in plaats van andersom. Het idee is dat zij met de ingezamelde sportkleding straks naar de verschillende wijken gaat om daar een sportactiviteit te verzorgen en tevens kinderen de kans geven om gratis kleding uit te zoeken in de mobiele DRIP-winkel.

Nieuw ervaring

Stichting DRIP wil niet alleen gebruikte sportkleding, maar ook de ervaring van nieuwe kleding, doorgeven en heeft in samenwerking met Jako & Intersport een eigen DRIP-sporttenue ontwikkeld. Een nieuw sporttenue is duur en daardoor voor veel kinderen onbereikbaar. Door giften en donaties kan Stichting DRIP jaarlijks minimaal 300 kinderen voorzien van gratis DRIP-sporttenues zodat ook zij een nieuw ervaring hebben.

Stichting Thomas van Villanova heeft een donatie van € 7.000,00 toegekend voor de aanschaf van kledingcontainers.

www.thomasvanvillanova.nl

www.drip040.nl