Kledingbank Eindhoven

 

Kleding zonder stempel

Als iemand haar een jaar geleden had gezegd, dat ze gebruik zou moeten maken van de Kledingbank in Eindhoven, had ze die voor gek verklaard. En toch is dat nu het geval. Als gevolg van ‘onverwachte omstandigheden’, zit ze financieel aan de grond. Voor kleren kopen heeft ze geen geld meer.  Dus heeft ze zich toch aangemeld bij de Kledingbank.

Iris van der Laak, noemt zichzelf het levende bewijs dat het iedereen kan gebeuren. “Zomaar ineens kun je om de meest uiteenlopende redenen in een situatie terecht komen, waarin je financieel zo in de knel zit, dat je geen geld meer hebt om fatsoenlijke kleren aan te schaffen. Dat is heel confronterend en vervelend, maar dan is het wel fijn dat dit soort hulp er is.”

Hoewel Iris ‘best een drempel over moest’ om bij de Kledingbank aan te kloppen, is ze nu vooral dankbaar. “Wat helpt is dat je hier met respect wordt behandeld. En de kleding ziet er heel goed uit – het is echt niet zo dat je zichtbaar in afdankertjes loopt. Andere mensen hoeven niet te weten waar je het vandaan hebt.”

Winkelgevoel
Dat is precies ook waar de Kledingbank naar streeft. Twee keer per jaar – in het voorjaar en najaar - kunnen mensen die ervoor in aanmerking komen in het overzichtelijke pand aan de Camphuysenstraat 1 in Eindhoven een bepaald aantal kledingstukken uitzoeken. Daarvoor hoeven ze niet te betalen. Schone, moderne, voor kinderen zelfs hippe, kleren, laat coördinator Mieke Beentjes zien. Ze is al 8 jaar betrokken bij het initiatief, dat 14 jaar geleden werd opgestart.  Trots loopt ze langs de talloze rekken met jassen en truien, planken met schoenen en zelfs een doos met lekkere mutsen. “Alles hangt en staat keurig op maat. Dat doen we bewust, omdat we zoveel mogelijk een echt winkelgevoel willen creëren.”

De organisatie is volledig afhankelijk van giften en donaties. Stichting Thomas van Villanova heeft van het begin af aan het belang van het werk van de Kledingbank gezien, en er sindsdien jaarlijks aan bijgedragen. “Het is mooi om te zien wat ze voor mensen die het niet breed hebben kunnen betekenen. En het is fantastisch goed georganiseerd allemaal. Mensen worden echt in hun waarde gelaten,” vindt directeur Corry Hobbelen van Stichting Thomas van Villanova. Behalve Thomas van Villanova zijn er nog diverse andere organisaties en particulieren die de kledingbank steunen.

 

Grote behoefte
Mensen kunnen alleen bij de Kledingbank terecht met een doorverwijzing van een hulpverlenende instantie, zoals bijvoorbeeld Wij Eindhoven, Vluchtelingenwerk, Stichting Leergeld, Neos of bewindslieden of huisartsen.  Zodra die aangeven dat de betreffende personen – of het gezin – behoefte hebben aan de hulp van de kledingbank kunnen ze een afspraak maken (inlopen is niet mogelijk).

Afgelopen jaar werden er ruim 2000 afspraken gemaakt door mensen, die kleding meekregen voor in totaal 8000 mensen en kinderen. Hoe groot de behoefte aan dit soort extra steun is, blijkt ook wel uit een bewonersenquête van de gemeente Eindhoven in 2022. Daarin gaf 20 procent van de inwoners aan geen of niet voldoende geld te hebben voor kleding. “In totaal gaat het dus echt om een enorme hoeveelheid mensen,” aldus Mieke. Ze is zich ervan bewust dat er nog veel mensen zijn die niet van het bestaan van de kledingbank afweten – Mieke hoopt dat zij hen in de toekomst ook kan bereiken. “En vooral ook dat duidelijk is dat er niets is om je voor te schamen als je gebruik maakt van de kledingbank. Wij weten dat het iedereen kan overkomen.”

Schenkers van kleding
De kleding is volledig afkomstige van schenkingen. Jaarlijks weten vele mensen die kleren willen doneren, de kledingbank te vinden. “We merken dat ze het fijn vinden om te weten dat hun hulp in de regio terecht komt. Bovendien besteden onze vrijwilligers ook aandacht aan degenen die de spullen komen brengen. “Aan veel van die kledingstukken zit een verhaal. We nemen de tijd om daarnaar te luisteren.”

In totaal werken bij de kledingbank bijna 80 vrijwilligers. Zij zorgen voor de inname, het uitsorteren, verdelen over categorieën en dergelijke.  De voorraden staan overzichtelijk opgeslagen in het nieuwe pand waar ze sinds een jaar inzit, zodat in één oogopslag duidelijk is wat waar staat, hoeveel voorraad er is en vooral ook, waar nog behoefte aan is. Dat zijn steevast kinderschoenen en jongensbroeken, zegt Mieke.

Soms krijgen ze een donatie om extra kinderschoenen aan te schaffen of met korting in te kopen. “Al hebben we ons afgelopen jaar sufgebeld naar ondernemers in de regio, en kregen we overal nul op het rekest.  Dat is heel jammer, want het is zo belangrijk dat die kinderen op fatsoenlijke schoenen naar school kunnen. Heel blij is ze met extraatjes, zoals een verzameling dassen, mutsen en snowboots voor de winter. En als ze geluk heeft, zijn er soms zelfs voetbalschoenen beschikbaar.

Samenwerking
Verder krijgen mensen af en toe ook lakens mee naar huis. Mieke van Dorsten is al vijf jaar vrijwilliger bij de kledingbank en heeft als taak mooie nette lakensets bij elkaar te zoeken. “Nadat ik stopte met werken wilde ik graag wat zinvols met mijn tijd doen. Ik heb het hier goed naar mijn zin: we hebben een erg gezellig team en het is fijn om wat voor anderen te doen. Want nu ik hier werk, zie ik wel met hoe weinig sommige mensen rond moeten komen. En dus hoe mooi het is dat er een kledingbank is, aldus Mieke

Kleding die wordt ingeleverd, maar niet geschikt is voor de kledingbank wordt doorgegeven aan de Reshare tak van het Leger des Heils. En kleren die ook daarvoor niet geschikt zijn, worden door hen duurzaam verwerkt. De opbrengsten van de reststroom worden gebruikt voor bijvoorbeeld de inkoop van koffie, zakken, printerinkt en dergelijke. Verder zit de kledingbank ook samen met Dress for succes, en andere organisaties in het netwerk de verschilmakers 040,  dat zich gezamenlijk inzet om jonge vrijwilligers aan zich te binden.

Bezoekster Iris heeft ondertussen wat kleding gevonden waar ze blij mee is. ”Fijne kleren zijn belangrijk. Als je niet lekker in je vel zit wil je het liefst in je oude trainingsbroek op de bank zitten.  Terwijl je, als je iets moois aandoet en er leuker uitziet, je je beter voelt. En daardoor krijg je weer zin om erop uit te gaan en doorbreek je de vicieuze cirkel.”

Terug naar overzicht