De Schoolschrijver

Kinderboekenschrijvers worden idolen

Bij het project De Schoolschrijver worden op basisscholen kinderboekenschrijvers ingezet, de Schoolschrijvers. Een half schooljaar lang komt de Schoolschrijver iedere week in de klas. Zij neemt de leerlingen mee naar de wereld van verhalen, maakt de kinderen nieuwsgierig naar taal en enthousiasmeert hen voor lezen en schrijven. Het eerste jaar van De Schoolschrijver in de regio vond plaats bij Westwijzer in Helmond.
Het bleek zelfs dat de kinderen van Westwijzer hun Schoolschrijver Anja zagen als een idool! Zij werd met open armen ontvangen in de klassen en maakte kinderen én leerkrachten enthousiast om meer met taal, lezen en schrijven te doen. Haar schoolschrijversbrievenbus op school, waar alle leerlingen hun opdrachten of verhaaltjes kunnen posten, zat dan ook vaak behoorlijk vol. Inmiddels hebben al meerdere scholen in Helmond en Eindhoven met ondersteuning van onze stichting kennis kunnen maken met de Schoolschrijver.

Schot in de roos

Het voordeel van een schoolschrijver ín de school, die dus niet eenmalig de klas bezoekt en weer verdwijnt, maar wekelijks terugkomt en de resultaten van de opdrachten met alle kinderen bespreekt, blijkt een schot in de roos. Kinderen die voorheen niet of nooit lazen blijken het nu leuk te vinden om voor te lezen uit een boek, of vertellen een zelf verzonnen verhaal. Hun eventuele talent kan hierdoor ontdekt en gestimuleerd worden. En ook ouders krijgen handvatten om het lees- en schrijfplezier van hun kinderen te stimuleren.

Leesplezier, talentontwikkeling en woordenschat

Het doel van dit project: bevordering van leesplezier, talent- en woordenschatontwikkeling van de kinderen, wordt dus ruimschoots bereikt en is een waardevolle én noodzakelijke aanvulling op het reguliere taalonderwijs. Scholen blijken ontzettend blij met het effect van De Schoolschrijver: de kinderen lezen meer, vragen om boeken en gaan uit zichzelf verhalen schrijven. Kinderen die van huis uit niet vanzelfsprekend in aanraking komen met literatuur en boeken worden door dit project dus extra gestimuleerd, het maakt hen sterker in taal en daarmee sterker voor hun toekomst.

Terug naar overzicht